ACTIVITATS AL PRAT DE MÓN SANT BENET

A l’escenari ubicat al Prat de Món Sant Benet es programaran moltes i variades activitats gratuïtes per entretenir a tothom, petits i grans. Tallers de cuina en directe, on els territoris de Barcelona, els seus productes i col·lectius seran els protagonistes.

PERE VENTURÓS, LA CUINA DEL TERRA, DE PARÍS A BERGA

La comarca del Berguedà no només és coneguda pels seus bolets i les seves muntanyes, però sí que són un dels motius que van empènyer en Pere Venturós a tornar a casa després de voltar i formar-se per restaurants de prestigi d’arreu. En Pere i el seu equip han  agafat el relleu de l’espai senyorial de l’antic restaurant Sala, l’han rentat la cara i l’han posat al dia. El projecte del restaurant Terra manté un compromís ferm amb el territori i els seus productes. En Pere considera que la cuina té sentit si sap portar al plat del comensal, amb tot el respecte i delicadesa, allò que cultiven o crien altres persones que fan molt bé la seva feina. El Terra porta la terra al plat.

  • Dissabte: 12:00 h.

CUINAVO, TEMPORADA I TERRITORI DE LA CUINA VALLESANA

CUINAVO, agrupació de cuiners i cuineres del Vallès Oriental, varen engegar màquines tenint claríssima la seva aposta pels productes del territori i de temporada. La seva trajectòria i les diverses accions en les que han participat i participen, els validen com a ferms defensors d’uns aliments produïts al Vallès i d’unes menges vinculades a l’estacionalitat i a la terra. Aquesta desena de restaurants, molts d’ells vinculats al moviment Slow Food, ofereixen i cuinen uns plats que no us podeu perdre si voleu conèixer una de les hortes més singulars i curulla de varietats tradicionals de les comarques de Barcelona.

  • Dissabte: 13:15 h.

SANT BENET DE BAGES: ENTENDRE LA CUINA D’UN MONESTIR

La sobrietat de les parets del Monestir de Sant Benet amaguen un tresor amb un gust especial. Seguint l’esperit de la festa Monacàlia de Navarcles, i aprofitant la novetat del llibre dedicat al monestir de l’escriptor Llorenç Ferrer, es mostrarà un tastet de la cuina feta al monestir en els darrers segles. Sabrem què menjaven els monjos els dies de cada dia, els dies de celebració i quines eren les menges que més agradaven. Ho amenitzarem amb descripcions de la cuina del monestir, del rebost, de quines tasques tenien encarregades per poder disposar dels aliments que omplien les taules del monestir,…

  • Dissabte: 15:15 h

MARIA NICOLAU, BENVINGUTS A LA CUINA DE MUNTANYA A LES GUILLERES

N’hi ha poques de Maries Nicolau, una cuinera que escriu, que recita pensaments gastronòmics per la radio i que ens deixa bocabadats si, com diu ella, pugem riu amunt, com els salmons, a degustar una cuina catalana que no té res a amagar. Una de les seves vocacions és fer créixer aquesta cuina, procurant deixar-la millor que quan la va conèixer, i portant a taula uns plats, que segur que acaben sucats fins a l’última engruna. Al Ferrer del Tall, restaurant familiar de Vilanova de Sau (Osona), la Maria, juntament amb la propietària, la Lidia, i la resta de l’equip ens presenten una gastronomia que cap bocafí es pot deixar escapar.

  • Dissabte: 16:30 h.

SLOW FOOD AL GARRAF, LA CUINA AMB ÀNIMA DE NÚRIA LUCAS

Són dos els motius principals per anar a menjar al Dinou de Vilanova i la Geltrú: la cuina propera, sincera i franca amb la que ens obsequia la xef, i les parets, els sostres i les pintures que ens abracen mentre degustem els plats escollits. Can Cabanyes, una edificació de neoclassicisme romàntic és el millor espai que ha trobat la Núria Lucas per oferir-nos la cuina Slow Food vinculada al territori on viu. Els productes de pagesos i pescadors es poden olorar i tastar en cada un dels seus plats; la vinculació amb la terra i el mar és tan evident que trepitges el massís i les costes del Garraf a cada mossegada.

  • Diumenge: 11:45 h.

LA CORADELLA DE MOLINS DE REI, PLAT FAVORIT DELS CATALANS 2018

En Germán Puiggarí del Bar Diana de Molins de Rei va defensar la Coradella com a plat patrimonial dels molinencs a la passada edició del Plat Favorit dels Catalans que organitza la revista Cuina, i hi va guanyar. L’elaboració és un guisat de traginers elaborat principalment amb menuts de xai. És la representació d’una carta vinculada al producte del territori i a la cuina tradicional. En German ha sabut renovar i posar al dia l’oferta d’un establiment molt vinculat al seu poble i a les tradicions que li són pròpies sense perdre ni un bri de l’essència que el fa ser un dels referents gastronòmics dels molinencs d’ahir i d’avui.

  • Diumenge: 13:00 h.

L’ARRÒS DE SANT FRUITÓS. HISTÒRIA D’UNA RECEPTA

La Festa de l’Arròs de Sant Fruitós de Bages és una festa popular declarada d’interès turístic per la Generalitat de Catalunya, l’any 1995. Exemple de tradició catalana i festa arrelada al municipi on ens trobem familiars, amics i veïns al voltant d’un àpat. Per aquest motiu, l’Ajuntament va decidir contractar els serveis de la Fundació Alícia per fer un estudi sobre el seu origen gastronòmic i contextualitzar-lo.  Us proposem un recorregut per la història de la recepta de l’Arròs de Sant Fruitós de Bages, des de l’edat mitjana i moderna fins a l’actualitat. Descobrirem, tot cuinant alguna recepta, com l’arròs ha anat guanyant presència en els nostres plats  amb el pas del temps.

  • Diumenge: 14:15 h.

XAVI ARNÁN I EL GALL DEL PENEDÈS, DES DEL COR DE L’ ALT PENEDÈS

Fa més de 300 anys que la fira del Gall se celebra a l’Alt Penedès, i el Gall Negre n’és el protagonista. En Xavi Arnan, xef jove de llarga trajectòria, ha defensat el Gall allà on ha cuinat. Avui ho fa des del restaurant Arrels, una petita joia que trobareu a Santa Margarida i els Monjos, al cor de l’Alt Penedès. Atreviu-vos amb el Gall del Penedès en escabetx, una recepta que en Xavi, juntament amb l’IGP Gall del Penedès, volen donar a conèixer per reivindicar la versatilitat d’una carn tendra, melosa i molt nostre.  

  • Diumenge: 16:00 h

ELS FOGONS DEL BAGES, LA CUINA EN MINIATURA D’ÒSCAR PIEDRA

A Sallent hi trobem l’Ospi, un restaurant que porta per nom l’essència del seu xef, l’Òscar Piedra, cuiner àmpliament guardonat i de llarga trajectòria en cuines catalanes i estrangeres. La proposta de l’establiment inclou una cuina en miniatura que combina la cuina de mercat amb propostes més modernes i arriscades. L’Òscar i el seu equip aposten pels productes del territori i són un dels representants dels Fogons del Bages, un dels col·lectius de cuina de les comarques barcelonines més transversals.  

  • Diumenge: 17:15 h.